Kalcit

Fakta:

CaCO3, uhličitan vápenatý, z latinského slova „calx“ = vápno

Po křemeni je nejrozšířenějším nerostem na světě. Vzniká na hydrotermálních žílách nebo chemickým srážením nebo sedimentací schránek mrtvých živočichů na mořském dně. Z vápence jsou celé hory, např. jižní vápencové Alpy. Nebo křídové útesy na německém ostrově Rujána. Stoupla-li v okolí vápencových ložisek teplota, např. hlubinným magmatem, krystaly kalcitu rekrystalizovali a vznikl mramor. Známé jsou také různobarevné terasy horkých pramenů v Yellowstonském národním parku v USA. Vlivem deště, který kalcit rozpouštěl a na jiném místě ho opět vylučoval, vznikly krápníkové jeskyně. Pěkné volné krystaly jsou vyhledávané sběrateli. Kalcit se detekuje pomocí kyseliny chlorovodíkové, při reakci bouřlivě šumí.

Využití – Stále vzácnější čirý dvojlomný islandský vápenec se používá na polarizační hranoly (nikoly). Mramor se používá na sochy a obklady. Vypálený vápenec se nejprve vyhasí ve vodě, potom se z něho s přidáním písku vyrábí malta na stavební práce. Je také surovinou pro výrobu cementu, používá se jako hnojivo, ve sklářském průmyslu se používá k homogenizaci taveniny. Je mnoho dalšího využití.

Barva – čirá, bílá, žlutá, červená, šedá, hnědá, modrá

Výskyt – Jižní Amerika, USA, severní a střední Afrika, Rusko, Arabský poloostrov, v ČR – poblíž Příbrami, Jýchymova, Prahy, v Moravském krasu, na Berounsku, na Českolipsku (v okolí Žandova, lokalita Pihel, Holý vrch, Špičák, Stráž pod Ralskem, Hamr na Jezeře)

 

Esoterika:

Bílý a čirý – Posiluje paměť a bystří rozum. Odstraňuje předsudky a zastaralé vzorce bránící našemu rozvoji. Posiluje kosti, čistí pleť, aktivuje imunitní systém. Mírní střevní a žaludeční potíže.

Žlutý – Zbavuje černých myšlenek a uklidňuje nervy. Podporuje k lepším výkonům a nápadům. Potlačuje lenost a nečinnost. Harmonizuje látkovou výměnu a nervový systém.

Oranžový – Působí proti depresi a syndromu vyhoření. Podporuje intuici, rychlé rozhodování, tvořivost a inspiraci. Pomáhá při žaludeční nevolnosti a křečích.

Růžový manganokalcit – Přitahuje bohatství a prosperitu. Probouzí mateřskou lásku. Upevňuje vztah mezi rodiči a dětmi. Odstraňuje různé psychosomatické obtíže.

Modrý – Pozvedává sebevědomí a víru v uskutečnění všech snů. Pomáhá správně formulovat myšlenky a volit správná slova tak, abychom docílili svého záměru.

Zelený – Uklidňuje mysl a pomáhá nám „urovnat si myšlenky“. Mírní přívaly vzteku. Zpomaluje příliš vysoké životní tempo. Ochraňuje před rakovinovým bujením.

Čistit proudem vlažné vody, nabíjet na křišťálu ve stínu.

Astrologie – Blíženci, Rak, Vodnář, Ryby

 

Historie:

Starověký Řím – Těžil se tzv. „zlatý onyx“, z kterého se tvořily sochy a mozaiky. Ovládali techniku hašení vápna a přípravu malty už kolem Kristova narození.

 

Šperky:

Kalcit je měkký minerál, velice náchylný na poškrábání. Šperky ukládat tak, aby nedošlo k poškození od jiného materiálu.

PM276_kalcit

PM277_kalcit

 

Publikováno v Minerály | Komentáře nejsou povoleny

Disten

Fakta:

Al2SiO5, křemičitan hlinitý

Roku 1790 minerál pojmenoval německý geolog a mineralog Abraham Gottliebel Werner (narozený na území dnešního Polska) jako KYANIT, podle řeckého slova „kýanos“ = tmavomodrý.

Název je podobný s názvem prudkého jedu – kyanid draselný (cyankáli).

Roku 1801 minerál pojmenoval francouzský mineralog René Just Haüy jako DISTEN (dvojí síla), odvozením od řeckých slov „dis“ = dvakrát, „sthenos“ = síla. Má nestejnoměrnou tvrdost (4,5 rovnoběžně, 6 příčně), proto se obtížně brousí.

Používají se oba názvy.

Anizotropie – odlišné fyzikální vlastnosti látky v různých směrech

Vyskytuje se v břidlicích, rulách, křemenných žílách a pegmatitech. Zpravidla v protáhlých zploštěných deskách, které jsou tmavší uprostřed.

V kyselinách se nerozpustí, v plameni netaví, při 1200°C ztrácí barvu.

Používá se na výrobu ohnivzdorných a kyselinovzdorných materiálů a izolátorů.

Barva – světle modrá (nejběžnější), safírově modrá (nejcennější), čirá (nejvzácnější), černá (s obsahem grafitu), šedá, oranžová, žlutá, růžová, fialová, modrošedá

Výskyt – Brazílie, Nepál, Kambodža, Barma, Rusko, Slovensko (Brezno), v ČR – Bečov nad Teplou, Kutná Hora, Tábor

 

Esoterika:

Navozuje klid, harmonii a vyrovnanost. Zlepšuje soustředění a logické myšlení. Rozvíjí intuici a kreativitu. Vede své majitele k tomu, aby říkali pravdu. Povzbuzuje k vyjadřování a komunikaci. Ulevuje při problémech s hlasivkami a horními cestami dýchacími. Napomáhá k snadnějšímu hubnutí. Snižuje horečku a mírní bolest.

Nepotřebuje čistit, nenatahuje do sebe žádné negativní energie. Nabíjet na křišťálu na denním světle.

Astrologie – Blíženci, Střelec, Vodnář, Ryby

 

Šperky:

Kvůli proměnlivé tvrdosti se obtížně opracovávají. Broušené kameny jsou nádherné, dokáží konkurovat modrému safíru. V klenotnictvích není však příliš rozšířený. Kameny by neměly být čištěny ultrazvukem ani napařováním, vhodný je měkký hadřík a voda.

V našem e-shopu naleznete náhrdelníky ze surového nebo tromlovaného kamene. Náušnice, náramky a prsteny z kuliček kamene.

disten

PM275_disten

 

Publikováno v Minerály | Komentáře nejsou povoleny

Bronzit

Fakta:

(Mg,Fe)2Si2O6

Je to pyroxen bohatý na železo – až 30%. Nerozpustný v kyselinách, snadno se taví.

Barva – hnědá, zlatá, bronzová; neprůhledný

Výskyt – Německo (u města Bad Harzburg v pohoří Harz), JAR (provincie Transvaal v přírodní oblasti Bushveld), Rakousko (u města Kraubath an der Mur ve Štýrsku), Brazílie, Indie, Rusko, Finsko, Srí Lanka, Čína, Kanada, USA, v ČR – Křemže, Hrubšice, Smrček

 

Esoterika:

Ochranný kámen, který vše negativní od svého majitele odráží pryč. Ve stresových situacích nám pomáhá zůstat v klidu a neztrácet nervy. Přináší do života jistotu, stabilitu, odvahu a rozhodnost. Pomáhá při vyrážkách, akné, oparech a vráskách. Podporuje vstřebávání železa do organismu.

Čistit v misce s vodou, nabíjet na křišťálu na denním světle.

Astrologie – Beran, Býk, Váhy, Střelec

 

Zajímavosti z historie:

Staří Egypťané – vyráběli  z něho sošky a amulety

Antika – Řekové a Římané přikládali bronzit na tělo pro lepší hojení ran

 

Šperky:

V našem e-shopu možno zakoupit šperky z bronzitu.

PM274_bronzit

 

Publikováno v Minerály | Komentáře nejsou povoleny

Serafinit

Fakta:

(Mg,Fe)3(Si,Al)40 10(OH)2 . (Mg,Fe)3(OH)6

Odrůda klinochloru – vrstvený křemičitan. Vyskytuje se ve formě šupinkovité masy.

Kámen má optický efekt stříbrných andělských křídel. 

Seraf – podle Starého zákona je to anděl nejvyššího řádu, který stráží Boží trůn

Barva – zelená, zelenošedá

Výskyt – Rusko – Sibiř – severně od Bajkalu – Irkutská oblast – povrchový důl na železnou rudu u města Železnogorsk-Ilimskij

 

Esoterika:

Je to ochranný kámen. Pomáhá člověku najít správnou životná cestu. Navozuje klid a harmonii. Pomáhá překonat citová zranění, naslouchat hlasu srdce a otevírá srdce lásce. Zahání noční můry. Je to pomocník pro uvolnění svalového napětí a při snižování tělesné hmotnosti. Potlačuje zimnici.

Astrologie – Panna, Střelec, Kozoroh, Vodnář, Ryby

PM273_serafinit

 

Publikováno v Minerály | Komentáře nejsou povoleny

Orthoceras

Fakta:

Fosilie prvohorního hlavonožce, stáří 450 – 350 milionů let. Předchůdce dnešních chobotnic a sépií žil v mělkých mořích. Ulita měla kuželovitý tvar, z které živočichovi vyčnívala hlava a chapadla. Schránka byla rozdělena na několik komůrek propojených trubicí (siphuncle). Schránku – nautiloid mohl orthoceras naplnit vodou, kterou pak rychle vytlačil ven, tím se tryskovým pohonem pohyboval dozadu. Pokud byla voda vypuštěna, mohla schránka sloužit jako vztlakové zařízení. Tento predátor se mohl klidně živit známými trilobity. 

Orthocerový vápenec = hornina, která vznikla nahromaděním zkamenělých schránek

Barva – černá, bílá, šedá

Výskyt – Maroko (lokalita Erfoud – pohoří Atlas, severní okraj Sahary), Madagaskar, Kanada, USA (Indiana, Ohio), Antarktida, Švédsko, Polsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva

 

Esoterika:

Je ochranným kamenem cestovatelů. Navozuje klid a harmonii. Snižuje únavu a vyčerpanost. V práci i ve škole přináší úspěch a stabilitu. Chrání před nočními můrami. Napomáhá k dlouhověkosti. Chrání matku a plod v těhotenství a ulehčuje porod.

Astrologie – Panna, Kozoroh, Vodnář

 

Zpracování:

Z orthocerového vápence se vyrábí různé dekorační předměty jako věže a misky. Orthoceras je také předmětem sběratelů fosilií. Muži i ženy nosí náhrdelníky.

PM272_orthoceras

 

Publikováno v Minerály | Komentáře nejsou povoleny

Jantar

Fakta:

C10H16O, Zkamenělá pryskyřice, nejčastěji 50 milionů let stará (nejstarší cca 300 mil. let) z vyhynulých stromů. Zkameněla bez přístupu vzduchu (na vzduchu by se rozpadla). V Evropě pochází z jehličnanu, borovice Pinius succinifera, v Americe z luštěniny Hymenaea coubaril. Nachází se v sedimentech, především v píscích, v nepravidelných hlízách a zrnech různých velikostí. Povrch surových kusů je potažen tmavou neprůhlednou kůrou. Nejkvalitnější jsou baltské. Někdy obsahují vzduchové bubliny, části rostlin, hmyz, bezobratlé a drobné živočichy nebo jejich části. Jantar obsahuje v malém množství kyselinu jantarovou, kterou si vytváří v dostatečném množství i lidské tělo. Je hořlavý. Polský název pro jantar je „bursztyn“, německý název je „bernstein“ (brennender Stein = hořící kámen). Ve světě se používá název „amber“.

Barva – medová a žlutá = přírodní, tmavší barvy se docílí zahřátím nebo ponořením do olejové (lněné) lázně; průhledný, průsvitný i neprůhledný

Výskyt – Polsko, Německo, Dánsko, Kaliningradská oblast Ruska – 90% světových zásob, Litva, Španělsko, Francie, Anglie, Kanada, Libanon, Sicílie – modrá barva, Mexiko – červená barva, Barma – stáří cca 90 tis. let – často obsahuje nálezy z doby dinosaurů, Rumunsko – odrůda „rumenit“, Itálie – na břehu řeky Simeto v provincii Catania – odrůda „simetit“, Dominikánská republika – stáří nedosahuje věku baltských, ale jsou velké a mají pěkné tvary, v ČR v Jihomoravském kraji

Kopál – Mladý nevyzrálý jantar. Fosilní pryskyřice z tropických stromů. Často obsahuje zbytky rostlin a stromů. Doluje se z půdy pod živými stromy. Pochází ze Zanzibaru, Jižní Ameriky, Číny, Tanzanie, Mosambiku, Madagaskaru.

Ambroid – Rekonstruovaný přetavený jantar. Stále se však považuje za 100% pravý. Pod lupou je viditelná vláknitost. Pokud obsahuje bubliny, tak jsou oválné, u přírodního jsou bubliny kulaté.

Velice často se jantar falšuje. Napodobeniny jsou buď z plastu nebo umělé pryskyřice, případně klovatiny (kalafuny). Je lépe jantar kupovat v Evropě než v Číně, kde je větší pravděpodobnost falzifikátů. Někdy je jantar prodáván i s certifikátem pravosti.

 

Je několik druhů zkoušek, jak jantar rozpoznat:

Jantar – taje při 287°C, sladká borovicová vůně

Ambroid – taje při 150-200°C, sladká borovicová vůně

Kopál – taje při 150°C, spálená vůně pryskyřice

Test rozpálenou jehlou: jantar, kopál ambroid – cítíme pryskyřici, umělá náhrada – cítíme spálený plast. Bohužel zůstává otvor.

Test vodou: Jantar ve slané vodě plave a ve sladké se potopí. Plast plave i ve sladké vodě. Sklo se potopí i ve slané vodě.

Test acetonem: Při kápnutí na kámen např. odlakovačem na nehty u přírodního jantaru se nic nestane. U kopálu, ambroidu, umělé pryskyřice a plastu se povrch naleptá.

Ultrafialové světlo: Jantar se bude modře lesknout. Kopál a ambroid odráží bílý odstín.

Elektrostatika: Při tření vlnou nebo hedvábím vytváří jantar záporný elektrostatický náboj a přitahuje prach. Kopál náboj nevytváří. Při testování korálků je však potřeba celá šňůra.

Poškrábání: Jantar lze škrábnout mědí, kopál lze škrábnout pouze nehtem.

 

Esoterika:

Dodává energii a optimismus. Podporuje činorodost a vůli k životu. Zahání chmury, deprese a beznaděj. Pomáhá při astmatu a bronchitidě. Posiluje funkci štítné žlázy a imunitního systému. U miminek a batolat jantarový olej pomáhá zmírnit bolesti při prořezávání zoubků. Jantarová voda léčí drobná poranění, ekzémy, vyrážky a kožní alergie.

Astrologie – Blíženci, Lev, Panna

 

Historie:

Doba kamenná – ozdoby a sošky bůžků (idoly)

Doba bronzová – na britském pohřebišti byl nalezen pohár z jantaru z této doby

Starověk – byly nalezeny korálky z jaspisu, pocházející z 3. stol. př.n.l.

Antika – Nejprve předpokládali, že jantar je zkamenělá moč rysů. V 6. stol. př.n.l. řecký učenec Thalés z Milétu zjistil, že pokud tře jantar suchým hadrem, přitahuje drobné částice. Ve 3. stol. př.n.l. Aristoteles správně předpokládal, že jantar je rostlinného původu. Jeho žák Theofrastos mu dal název „elektrón“. Římané jantaru říkali „succinium“.

Středověk – Jantar se od Baltu vozil do Benátek po tzv. Jantarové stezce. Trasa stezky: Kaliningrad-Gdaňsk-Wroclaw-Kroměříž-Ljubljana-Benátky.

Renesance – šperkovnice, kazety, kabinety , vyráběné často v kombinaci se slonovinou

Baroko – výroba uměleckých předmětů z jantaru dosáhla vrcholu

19. století – Export jantaru dosáhl velkého geografického rozsahu. Vznikly jantarové mozaiky např. až v Indii. Také vznikaly napodobeniny jako sklo jantarové barvy.

Jantarová komnata – Byla zhotovena na zakázku pruského krále Fridricha I. v Berlínském zámku. V r. 1716 ji Fridrich Vilém věnoval ruskému carovi Petru Velikému. Byla převezena do Kateřinského paláce u Petrohradu. V r. 1942 byla převezena do Kaliningradu. Od r. 1945 je osud jantarové komnaty neznámý. V r. 2003 byla otevřena nová zrekonstruovaná jantarová komnata podle černobílých fotografií.

Muzea s uměleckými předměty z jantaru v Polsku – Muzeum v Gdaňsku vystavuje jak přírodní jantary (např. jantar s ještěrkou), tak umělecké předměty a šperky. 

 

PM271_jantar

 

Publikováno v Minerály | Komentáře nejsou povoleny

Heliotrop

Fakta:

SiO2, Tmavozelená varianta chalcedonu s inkluzemi oxidu železa. Vznikl tak, že při sopečné činnosti, kdy láva stekla do vody a prudce se zchladila, utvořily se v ní bubliny, ve kterých se ve vodě nasycené křemíkem při nízkých teplotách utvořily heliotropy.

Název pochází z řečtiny. Helios = Slunce, tropos = cesta

V angličtině se mu však říká „Blood stone“ = krvavý kámen

Barva – zelená nebo šedá, s červenými nebo žlutými inkluzemi

Výskyt – poloostrov Kathiawar v Indii, Brazílie, Austrálie, Čína, USA, Bulharsko, Kanada, Německo, Rumunsko, Slovensko, JAR, v ČR lokalita Kozákov

 

Esoterika:

Napomáhá k získání sebedůvěry a schopnosti samostatně řešit složité situace. Pomáhá odbourávat vztek, podrážděnost a agresivitu. Při soudních sporech pomáhá zajistit vítězství. Přitahuje peníze a bohatství, přináší štěstí v podnikání. Rozvíjí představivost a kreativitu. Příznivě působí na krevní oběh, čistí a okysličuje krev při chudokrevnosti. Působí proti zánětům a usazeninám cév, kornatění tepen a posiluje křečové žíly.

Čistit proudem vlažné vody a nabíjet na slunci.

Astrologie – Beran, Váhy, Štír, Vodnář, Ryby

Je narozeninovým kamenem pro měsíc březen, tomu kdo se v tomto měsíci narodil, přináší štěstí a chrání ho před negativními energiemi.

 

Historie:

1. stol. př.n.l. – talisman chránil proti uřknutí a posiloval zdraví

1. stol. n.l. – byly mu připisovány magické schopnosti jako neviditelnost, přivolání deště,     zatmění Slunce

Středověk – Z heliotropu se vyráběli sochy, které představovali flagelantství a mučednictví. Byl považován za lék proti krvácení, zánětům, tlumení zuřivosti a neklidu. Podle legendy jsou červené skvrny na heliotropu kapky krve Ježíše Krista.

14. století – Ve svém díle Dekameron, použil heliotrop Giovanni Boccaccio v jedné povídce (den osmý, příběh třetí). Děj je o tom, jak dva kamarádi třetímu hlupákovi namluví, že pokud u sebe bude mít heliotrop, stane se neviditelným. Ten však neví jak heliotrop vypadá, tak domů přinese velké množství různých kamenů, manželka mu za to vyčiní a on ji za to natluče.

16. století – z heliotropu se vyřezávaly kameje s podobiznami svatých

PM270 heliotrop

 

Publikováno v Minerály | Komentáře nejsou povoleny

Skolecit a stilbit

Fakta:

Je to nejcennější zeolit, protože není běžný. Vznikl sopečnou činností. Když na lososovém stilbitu vyrůstají bílé vláknité paprsky skolecitu, říká se mu „vesmírné paprsky“. Ve zpracovaném stavu je vláknitě perleťový. Jeho kresba připomíná bílá andělská křídla.

Barva: skolecit – sněhově bílý, stilbit – lososový

Výskyt: Indie

 

Esoterika:

Stilbit je kámen laskavosti.

Skolecit je ochranný kámen. Šíří klid a čistotu, která nás uvádí do hluboké vnitřní pohody a harmonie. Pomáhá nám si udržet „zdravý selský rozum“ a podporou intuice nás chrání před manipulací. Podporuje soustředěnost ve vztazích mezi lidmi. Pomáhá nám vidět v každé situaci něco pozitivního. Omezuje hyperaktivitu a brzdí plýtvání energií, takže je ideálním kamenem pro uběhané a přepracované lidi. Zbavuje tělo parazitů a zlepšuje sluch.

Astrologie – Kozoroh

 

PM199_skolecit_a_stilbit

 

Publikováno v Minerály | Komentáře nejsou povoleny

Amonit

Fakta:

Názvem amonit se označuje vícero druhů schránek vymřelých hlavonožců. Žili od devonu (polovina prvohor) do křídy (konec druhohor), stáří asi 420 – 66 miliónů let, vyhubeni ve stejné době jako dinosauři. Dosahují velikostí od pár centimetrů do několika desítek centimetrů (největší nalezený cca 2 m). Amonit v našich špercích je z období druhohorního triasu, stáří je 300 – 200 miliónů let. Nalézá se v mořských usazeninách.

Fosilizované schránky amonitů jsou hojné, geologům a paleontologům slouží jako časové měřítko, tzv. vůdčí fosilie.

Schránka dravého hlavonožce je rozdělena přepážkami, živočich obýval pouze poslední komůrku, z které vyčnívala pouze hlava a chapadla. V případě nebezpečí se mohl stáhnout a otvor zavíčkovat vyklenutou destičkou aptychou. Ostatní komůrky naplněné plynem sloužily k nadnášení celé schránky. Živočich se podobal dnešním loděnkám.

Římský filosof a válečník Plinius starší dal této fosilii jméno „Amonův roh“. Amon byl egyptský bůh s beraní hlavou.  Odtud pochází název Amonit.

Barva – odstíny hnědé a žluté

Výskyt – Maroko, Madagaskar, Kanada, Anglie, ale např. i v ČR

 

Esoterika:

Je to ochranný kámen. Přináší hojnost, štěstí, zdraví, vitalitu, pohodu. Napomáhá k dlouhověkosti. Pomáhá proti úzkosti a strachu. Podporuje kreativitu a intuici. V podnikání přináší prospěšné obchodní styky. Dále přináší smyslný půvab a charisma. Pomáhá proti hučení v uších.

Astrologie – Beran, Vodnář, Rak

 

Legendy:

Legenda o svaté Hildě praví, že když měl být postaven klášter v městečku Whitby na severu Anglie, kde byla později abatyší, vyhnala z místa hady. Na její modlitby se hadi stočili do klubka, zkameněli a spadli přes okraj útesu. Říká se jim tam „hadí kameny“ a místní řemeslníci na konci amonitů vyřezávají hadí hlavy a prodávají je jako talismany pro štěstí.

 

Šperky:

Většinou jsou k vidění půlené amonity zasazené do kovu (stříbro, cín, měď). V našem e-shopu si můžete zakoupit amonity v kůži, které jsou vhodné jako náhrdelníky pro ženy i muže.

 

PM198_amonit

 

 

Publikováno v Minerály | Komentáře nejsou povoleny

Ocel

Nerezové oceli nejsou antialergenní proto, že by neobsahovali nikl, ale díky tzv. pasivní vrstvě, která vzniká reakcí vzdušného kyslíku s atomy chromu. Vzniká tak mikroskopická vrstva oxidu chromitého, který zabraňuje další oxidaci.

Nerezová ocel OSTEO – výroba chirurgických a zubních implantátů

Nerezová ocel AISI 316L – výroba chirurgických nástrojů (švédská ocel)

Nerezová ocel AISI 304 – používá se v potravinářském průmyslu

Nerezová ocel AISI 201 – vyvinutá pro úsporu nákladů jako alternativa za nerezovou ocel 304. Je však o něco méně odolná vůči korozi. Část niklu je zde nahrazena manganem a dusíkem. Používá se na výrobu nádobí.

Publikováno v Kovy | Komentáře nejsou povoleny